Comic Sans – en ægte fontgyser

Clickbait: Hvad der var tænkt som en leg blev til ramme alvor

Comic Sans er den mest forhadte font i verden. Fonten var tænkt som en leg, men 25 år efter dens udgivelse findes der bevægelser imod brug af fonten. Men Comic Sans var faktisk ikke designet til at være en font. Uhh – fontcliffhanger

Hunden Rovers manglende Comic Sans

Vincent Connare er manden bag den yderst omtalte Comic Sans. I 1994 arbejde Vincent som typograf hos Microsoft. En dag faldt han over en obskur anvendelse af Times New Roman i forbindelse med værktøjet Microsoft Bob.

Softwaren Microsoft Bob var bygget op omkring hunden Rover, der med talebobler hjalp brugerne igennem funktionerne ved at sammenligne systemet med et hus og dets forskellige rum. Teksten i taleboblerne var skrevet med Times New Roman. Her starter fontgyseren over dem alle.

En betaversion fuld af seriffer

Vincent fik tilsendt en betaversion af Microsoft Bob. Hans visuelle anskuelse af verden fik stød. Designerne havde valgt Times New Roman som font gennem hele programmet. Selv den nuttede Rovers talebobler var udstyret med den klassiske avisfont fuld af seriffer.

Da hele formålet med Microsoft Bob var at hjælpe brugeren, virkede anvendelsen af avisfonten sammen med det visuelle udtryk kontrastfuldt forvirrende.

Vincent hævdede, at han kunne løfte Bobs brugervenlighed med en anderledes, lettere og mere legefuld font, men den ansvarlige projektleder afviste Vincent med begrundelsen, at en font med en fremtid hverken burde være anderledes eller legefuld. Det stoppede ikke kunstneren Vincent.

Batman slår til igen

Ved siden af Vincents skrivebord lå dengang Batman: The Dark Knight returns. Fonten var, som i de fleste tegneserier, håndtegnede bogstaver, der alle var af forskellig størrelse for at tilpasse taleboblerne til hver enkelte tegning.

På den måde smeltede fonten sammen med det visuelle, så læsere kunne optage både tekst og tegning samtidig, uden elementerne forstyrrede hinanden.

Det var præcis, hvad Vincent var på udkig efter, så han startede designet af, hvad der senere skulle blive verdens mest brugte og forhadte font.

Vincent sendte sin færdige font af sted, men projektlederen var ikke solgt til den nye tegneseriefont. SoftwareBob var bygget op omkring Times New Romans størrelse og form, så det var for sent i processen at ændre på fonten. Bob blev udgivet i 1995, men fik en ganske kort levetid på under et år – blandt andet på grund af elendig brugervenlighed.

Så hvordan endte Comic Sans som en verdensfont

Kort efter lanceringen af Microsoft Bob blev Vincents font optaget i Microsoft 3D Movie Maker, der også brugte talebobler og tegneseriefigurer. Herfra gik fonten viralt, før viralt var en ting. Allerede samme år blev Comic Sans inkluderet som en font i Windows, og så tog fonten ellers fart globalt.

Alle folk lige fra embedsmænd til frisører elskede den letlæselige font og brugte den i flæng.

Men den store popularitet medførte et voldsomt misbrug.

Ned med Comic Sans!

Comic Sans blevet brugt i alt fra tegneserier til avisartikler, skilte, advarsler, apotekere, universiteter, politistationer, tekst på siden af ambulancer, fill in the many blanks. Den er i dag en af de mest forhadte fonte verden over.

Der er opstået bevægelser imod fonten og dens obskure misbrug. Grafiske designere har udviklet kurser i, hvordan man IKKE skal bruge Comic Sans, og der har været adskillige underskriftsindsamlinger i et forsøg på at få fonten fjernet fra Microsoft og G-Mail.

Alle fonte har en personlighed og et formål. Comic Sans’ formål var at formidle brugervenlighed ved hjælp af en nuttet hund . Den voldsomme modbevægelse skyldes fontens misbrug til formidling af alvorlige emner som voldtægt og vold i hjemmet. En designer beskriver det at bruge Comic Sans professionelt er som at dukke op til et forretningsmøde i pyjamas.

Vincent har siden 1995 udviklet flere populære fonte som fx Trebuchet, men ingen af dem har fået så stor omdømme som Comic Sans.

Hvis du har holdt ud helt til slut, så forkæl dig selv med denne skønne hyldest

Læs flere artikler om webcontent her eller kontakt mig, hvis jeg skal forvandle din Comic Sans til common sense.